Kriolipoliza
Jest to metoda polegająca na chłodzeniu tkanek tłuszczowych w celu spowodowania ich rozpadu (lipolizy). Wynikiem zabiegu ma być redukcja tkanki tłuszczowej. Na skutek mrożenia lipidy z komórek tłuszczowych są uwalniane i transportowane przez układ limfatyczny. Lipidy w komórkach tłuszczowych krystalizują się w wyższej temperaturze niż inne komórki zawierające wodę. Dzięki temu kriolipoliza niszczy tylko komórki tłuszczowe, a oszczędza inne tkanki, takie jak skóra, mięśnie i nerwy.
Zastosowanie:
Tkanka tłuszczowa miejscowa:
- głównie w okolicach talii, brzucha, zewnętrznych części ud, dolnych pleców,
- może być: ramiona, pośladki,
- niewskazane dla pacjentów o nadwadze przekraczającej 10 kg.
Przeciwwskazania:
- pacjenci z wszczepionym sprzętem medycznym takim jak: stymulatory serca, urządzenia sztucznie podtrzymujące życie, przenośne urządzenia do pomiaru EKG,
- choroby wątrobowe,
- ciąża i karmienie piersią,
- choroba Raynauda,
- ostra pokrzywka pod wpływem zimna,
- krioglobulinemia,
- hipoproteinemia,
- zaawansowana cukrzyca u osób starszych,
- nie wskazana dla dzieci, osób szybko marznących, nadwrażliwych na zimno.
Powrót